Poesia liríca

Context

Els primers textos en català apreixen en el segle XI-XII, i tenien una finalitat pràctica.

Els primers textos s’escrivien en català, llatí, occità… La poesia trobadoresca marca a la literatura catalana fins al segle XV. Aquest moviment es va iniciar a Occitània, un país al costat de Catalunya, i el tema principal és l’amor cortés.

Aquest últim va fer canviar el concepte de la dona, ja que fins aquell moment la dona era vista com un ésser que feia pecar a l’home, però amb l’amor cortés, es comença a veure a la dona com un ésser superior que havia de ser tractat com a tal.

1.La poesia dels trobadors

Els trobadors eren artistes majoritàriament de classe alta que composaven obres interpretades per joglars.

La poesia trobadoresca és un moviment lingüístic que té origen a França durant el s.XII. Hi han 3 tipus de poesia trobadoresca : Poesia culta, Poesia lírica, i Poesia escrita en llengua occitana.

Amor cortès: El trobador s’enamora de la dama, fet que provoca que adquireixi valors com la gentilesa, cortesia o humilitat. Es fa un pacte entre la dama i el seu marit.

Tipus d’estils poètics: Trobar Leu, Trobar Clus i Trobar Clus.

Gèneres trobadorescos : La Cançó, La Dansa i Balada, L’Alba, La Pastorel·la, La Tençó i el Partiment, El Sirventès, i El Plany.

2.Tradició i renovació de la lírica als segles XIV i XV

La poesia trobadoresca es manté i apareixen nous moviments literaris, juntament amb l’aparició d’una nova classe social, la burguesia.

En l’art es produeix un canvi del romànic al gòtic, i apareix una nova sensibilitat lierària, amb una exigència de poesia trobadoresca a Catalunya.

3.Ausiàs Marc

Hi han poques pistes de la vida privada d’Ausiàs March. March es considerava una víctima del ser temps i creia que la melancolia havia de ser la seva vocació. El desengany va ser una de les coses que va marcar molt en les seves obres.

Va marcar molt en la època i va marcar un abants i un després en la poesía amorosa de l’època.

4.Joan Rois de Corellà

Joan Rois de Corellà fou un cavaller que es va dedicar tant a escriure prosa com poesia i textos profans. La seva prosa era culta. Va demostrar el seu talen quan va expressar les vides de santa Anna, magdalena i de Josep.

Va morir a València l’any 1497.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea un sitio web o blog en WordPress.com

Subir ↑

A %d blogueros les gusta esto: