Narrativa de Ficció

1.Evolució de la narrativa de ficció de tema cavalleresc

A partir del segle XV sorgeixen dues línies de literatura cavalleresca: la fantasiosa i la realista.

La primera és anomenada novel·la de cavalleries, tambépresent a la literatura espanyola i italiana. La segona, en canvi, és anomenada novel·la cavalleresca, molt present a la literatura catalana. La gran diferència és que la primera poden apareixer situacions o personatges fantàstics, i en la segona els personatges i les situacions són reals.

2.Curial e Güelfa

Curial e Güelfa es una obra considerada com una de les més importants del segle XV. L’obra tracta de Curial, una persona que no pertenyia a la noblesa, però que, en un moment de pobresa extrema es ajudat per Güelfa, una dona noble. Els dos començen una relació que es trencarà i tornarà a formar al llarg del llibre…

Curial e Güelfa està escrit, tant en llengua popular com culta. A més a l’obra hi són presents escenes sensuals, sobretot quan apareixen les dones.

3.Joanot Martorell

Joanot Martorell va ser un escriptor valencià nascut al 1413. Es conegut per la seva obra Tirant lo Blanc, però va escriure altres obres menys famoses. Tenia descendència noble, fet que el va permetre dedicar-se a escriure.

En les seves obres, Martorell, fa una nova interpretació de l’amor (inspirant-se d’Andreas Capellanus), que es present en Tirant lo Blanc.

Les seves novel·les són: cavalleresques, històriques, socials, i com ja hem dit, eròtiques.

4.Tirant lo Blanc

Tirant lo Blanc és una obra escrita per Joanot Martorell i Martí Joan de Galba que la va acabar, té lloc al segle XV. És una novel·la cavalleresca i romàntica on representa els ideals cavallerescos i cortesos impregnats de nous valors.

A l’obra s’autilitzen noms de persones reals de l’època.

5.La literatura del segle XV a València

Durant la segona meitat del segle XV, a València hi ha un creixement demògrafic, que juntament amb l’auge de la seva economia i de la seva política, està relacionat amb que en aquest época hi hagi un creixement de escriptors valencians (gairebé tots els escriptors dels païssos catalans). En aquesta València literata van aprèixer escriptors com Joanot Martorell o Ausiàs March.

6.Jaume Roig

Jaume Roig, va néixer a València al segle XV és l’autor de L’espill

7.Espill

En aquesta època es va produïr un gran debat sobre les virtuts i vicis de les dones. L’espill va ser una obra que es va inspirar d’obres antifeminístes. En aquesta obra, es critica l’ensenyament obert de les arts mèdiques. També es parla de l’engany, una habilitat que en l’obra s’atribueix a les dones, que com veurem, es representa com un ésser malvat.

 

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea un sitio web o blog en WordPress.com

Subir ↑

A %d blogueros les gusta esto: